(13.09.1894 - 27.12.1953) Julian Tuwim var en kjent og fremragende polsk dikter. Hans verk er fremdeles populære og de blir brukt i barnehager og skoler og blir studert på universitetene. Han ble født I Łódź I en jødisk familie. Begge foreldrene tilhørte intelligentsiaen og Julian fikk en god midddelklasse oppvekst. I 1905 flyttet familien til Wroclaw for å unnslippe antisemittiske angrep på huset, og represalier overfor moren fordi hun hadde vært med i en revolt.

Tuwim begynte å skrive allerede på skolen og ble oppmuntret av diktere som han sendte tekstene sine til. I starten var poesien hans vital, optimistisk og urban. Han studerte jus I Warszawa uten entusiasme etter foreldrenes ønske.

Helt fra starten lå satiren nært for Tuwim. I følge en anekdote pleide han å si at han arbeidet tre dager i uka for kabareter for å kunne vie resten av tiden til seriøse litterære utfordringer. Han mente at å skrive kabaretsanger brakt ham penger, men ikke ære og berømmelse. Han tok feil. Mange av sangene han skrev for Qui pro Quo kabareten ble evergreens og er mye brukt fremdeles av viktige polske artister. Han skrev for de mest populære sangerne I mellomkrigstida som Hanka Ordonówna, Adolf Dymsza, Mieczysław Fogg. Senere ble sangene fremført av Ewa Demarczyk, Czesław Niemen, Kayah og Marek Grechuta. I 1918 var han med på å grunnlegge kabareten «Picador», og var medlem av den eksperimentelle poesigruppa «Skamandrites» som senere slo seg sammen med futuristene. Agnieszka Osiecka understreket alltid at hennes poesi var sterkt influert av Skamandritene. Tuwim skrev også satiriske artikler for magasinet «Pins», samt fantastiske dikt for barn. Lokomotivet» er fremdeles en bestseller.

I 1939 måtte Tuwin flykte fra Polen. Han emigrerte via Romania, Frankrike og Brasil til USA. Her skrev han for emigrantavisen «Wiadomości Polskie», men sluttet på grunn av uenigheter over Sovjets politikk. I utlandet skrev han «Polske blomster» - et nostalgisk episk dikt om barndommen sin i Łódź. Etter Holocaust-sjokket skrev han i 1942 et viktig manifest: «Vi, polske jøder». Tuwims mor ble myrdet av nazistene I Ghettoen. Etter krigen returnerte Tuwim til Polen. Samarbeidet hans med kommunistregimet skuffet og gjorde ikke bare hans beste venner rasende, men også andre polske diktere som enten emigrerte eller var åpenlyst kritiske til regimet. Kazimierz Wyrzyński prøvde å forstå ham og skrev: «Julian Tuwim var en fantastisk stor dikter, men en dum mann». Noen mener at om Tuwim hadde levd lenger og ikke dødd noen måneder før Stalin så ville han innsett sitt politiske feiltrinn. For å forstå Tuwims vanskelige skjebne er det verdt å lese den nylig utgitte monografien «Tuwims ansikt» av den polske dikteren og kritikeren Piotr Matywiecki.

En av Tuwims mest berømte sanger «Rundt bordet», også kjent under tittelen « Tomaszów» ble framført av Ewa Demarczyk, og idag av - Karuzela.

Julian Tuwim fortsetter å være en elsket polsk poet og det står en statue av ham i Łódź.