(3.01.1937) Berømt teater- og filmkomponist. Fra 1956 til 1962 studerte han komposisjon på Krakow Musikkakademi og hadde sine første store oppgaver på den litterære kabareten ”Piwnica pod Baranami”. En legendarisk musikklubb i en kjeller på ”Rynek”, torvet i den gamle bydelen i Krakow. Et sted ikke ulikt Josefine Visescene. (Jørn Simen Øverli hadde faktisk konsert her på midten av 80-tallet.) Dette stedet startet i Paris-kabaret-tradisjon, og i årenes løp ble det en av de mest berømte kabaretscener i Polen og et viktig fenomen i europeisk kultur.

Konieczny komponerte fantastiske sanger for de største stjernene på ”Piwnica”: Ewa Demarczyk, Krystyna Zachwatowicz, Anna Szałapak. Han er belønnet med mange viktige priser, blant annet for «Karusell med Madonnaer» som er på repertoaret til Karuzela og som er laget til et kjent dikt av Miron Białoszewski, en stor polsk etterkrigsdikter. Denne sangen er inspirert av folkekultur I områdene rundt Warszawa. Handlingen foregår rundt en gammel, slitt karusell på et landsbymarked. Dikteren ser folk ride på karusellhestene og sammenlikner kvinnene med madonnaer med barn, og snart minner dette ham om malerier av Rafael og Leonardo da Vinci. Koniecznys musikk korresponderer utrolig bra til diktets stemning og karusellens rytme.

Konieczny startet samarbeidet sitt med Agnieszka Osiecka i 1985. De skapte mange sanger sammen, blant annet til suksessmusikalen ”Magikeren fra Lublin”, basert på en roman av Isaac Bashevis Singer. Karuzela Ensemble synger sangen ”Et rolig hjerte” – ”Ucisz serce” fra musikalen. Kritikerne kaller Konieczny «en munter komponist med triste sanger». I et intervju med avisa «Gazeta Krakowska» sier han: «Noen ganger griper jeg meg selv i å dirigere og synge mens jeg komponerer». Han er ofte inspirert av polsk, europeisk og tibetansk folklore i arbeidet sitt.

www.zygmuntkonieczny.art.pl