(22.03.1957 - 10.04.2004), sanger, sangdikter, gitarist, journalist. Verket hans er mangfoldig, men mest kjent er han for sine sterke politiske sanger og sine karakteristiske og utrykksfulle konserter. Hans sang «Mury» - «Veggen», er Polens mest poplære politiske sang. Den er inspirert av Lluis Llachs «Estaca», kalt «Bestefar Siset» på norsk. Denne sangen var «nasjonalsangen» til Solidaritesbevegelsen på 80-tallet.

Han er utdannet i polsk-studier ved universitetet i Warszawa og sang for første gang offisielt I 1977 på en studentsangfestival i Krakow hvor han vant førsteprisen med sangen «Obława» - «Ulvejakten» som er basert på arbeidet til Vladimir Vysotskij. I sine første produktive år var han sterkt inspirert av ham. «Jeg tror alt jeg skrev mellom 1974 og 1978 var i Vysotskij-stil, både tekstene og framføringene», skriver han.

I 1979 startet han den ovennevnte trioen sammen med Łapiński og Gintrowski. Kaczmarski har besøkt Norge og hatt konserter sammen med Jørn Simen Øverli. Kaczmarski var på konsertturné I Frankrike da unntakstilstanden ble innført I Polen i 1981. Han fordømte den polske regjeringen offentlig og ble i Vest-Europa. Han var redaktør og hadde sitt eget program i Radio Free Europes sendinger på polsk fra Munchen.

I 1990 returnerte han til Polen og samarbeidet blant annet med Jerzy Satanowski, og ga for første gang mange legendariske, stappfulle konserter med trioen sin. Folk hadde bare hørt sangene hans på dårlige kassetkopier tidligere. I 1995 flyttet han til Australia, men besøkte Polen mange ganger før sin død og ga ut flere Cder som solgte til gull og mange romaner.

Den opposisjonelle kulturen fra Unntakstilstanden er fremdeles aktuell og populær i Polen i dag. Nå ytrer den seg gjennom større happeninger o.l. og har en stor betydning på den måten. Popkulturen har tatt opposisjonen fra unntakstilstanden opp i seg.

www.kaczmarski.art.pl